Sałatka z roszponką
Opublikowano: 29.04.2021 r.
Roszponka, pomidory koktajlowe, ser mozzarella i olej lniany - te składniki składają się na pyszną sałatkę, która jest zarówno lekka, jak i pożywna. Dodatek kukurydzy konserwowej oraz koperku dodaje sałatce chrupkości i świeżości, a całość skrapiana jest sokiem z cytryny, co nadaje jej orzeźwiający smak.
Składniki dla 1 porcji:
- Roszponka - 50 g (2 garście)
- Kukurydza konserwowa - 15 g (1 łyżka)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (1 garść)
- Ser mozzarella light - 30 g (1/4 kulki)
- Olej lniany - 24 ml (2 łyżki)
- Sok z cytryny - 6 ml (1 łyżka)
- Koperek - 4 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Roszponkę przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę.
- Na roszponkę wysyp kukurydzę.
- Pomidory koktajlowe pokrój w połówki i przełóż do naczynia.
- Mozzarellę odsącz z zalewy i 1/4 pokrój w kostkę, dodaj do sałaty.
- Olej lniany wymieszaj ze szczyptą soli oraz pieprzu, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i polej sałatkę.
Komentarz dietetyka
Pyszna i zdrowa sałatka, która sprawdzi się jako II śniadanie, podwieczorek lub szybka przekąska w ciągu dnia. Możesz ją również wykorzystać jako dodatek do śniadania, obiadu lub kolacji. Sałatka z roszponki to świetne danie, które szczególnie polecane jest w okresie letnim, ponieważ zawiera sporo składników chroniących skórę przez negatywnym wpływem promieni słonecznych.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki