Sałatka z porem
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Por, ser gouda, szynka kanapkowa, majonez i jajka to główne gwiazdy tej sałatki. Ten przepis łączy delikatność pora, kremową konsystencję majonezu, wyrazisty smak goudy oraz odrobinę mięsa. Doskonałe na szybki lunch lub przekąskę.
Składniki dla 4 porcji:
- Por - 170 g
- Ser gouda - 80 g
- Szynka kanapkowa - 80 g
- Majonez - 40 g
- Sok cytrynowy - 5 ml
- Jajko - 4 szt.
- Szczypiorek - 20 g
- Marchewka - 90 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je, obierz i pokrój w kostkę.
- Pora umyj i pokrój w drobne paseczki, dodaj do jajka.
- Marchew obierz. Zetrzyj ją na tarce razem z żółtym serem, dodaj składniki do miski z sałatką.
- Szynkę pokrój w kosteczkę i połącz z resztą składników.
- Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny i dodaj do sałatki.
- Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny