Sałatka z pora i szynki
Opublikowano: 22.03.2021 r.
Por i szynka konserwowa to główne składniki tej sycącej sałatki, która zaskoczy Cię prostotą i bogactwem smaków. Do tego ser ementaler, jajka i kukurydza konserwowa - te składniki tworzą harmonię, którą dopełnia majonez. Ta kombinacja sprawi, że sałatka będzie zarówno smaczna, jak i pożywna.
Składniki dla 3 porcji:
- Szynka konserwowa - 150 g (6 plastry)
- Por - 340 g (2 szt)
- Ser ementaler - 140 g (1/3 zwykłej kostki sera)
- Jajko - 4 szt.
- Kukurydza konserwowa - 170 g (1 mini puszka)
- Seler naciowy - 135 g (3 łodygi)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek granulowany
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Obrane jajka pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
- Pora dokładnie umyj i obierz wierzchnią warstwę. Następnie pokrój go w drobną kostkę i wymieszaj z jajkami.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach wprost do miski z sałatką.
- Kukurydzę odcedź z zalewy przy pomocy sitka. Następnie dodaj ją do miski z pozostałymi składnikami.
- Seler naciowy dokładnie opłucz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałych składników sałatki.
- Do sałatki dodaj majonez, sól, pieprz i granulowany czosnek, a także umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dobrze wymieszaj.
- Gotową sałatkę nałóż na plastry szynki i zwiń je ostrożnie w rulony. Tak wyporcjowaną sałatkę podawaj na ozdobnym talerzu.