Sałatka z pora i kukurydzy
Opublikowano: 19.04.2022 r.
Jajka, kukurydza, por, majonez light i jogurt naturalny - to główne składniki sałatki, która jest mega prosta, ale jednocześnie genialna w smaku. Połączenie chrupiącego pora z delikatną słodyczą konserwowej kukurydzy oraz kremowym majonezem i jogurtem sprawia, że ta sałatka to prawdziwy hit. Na koniec dodatek koperku dodaje odrobinę świeżości.
Składniki dla 5 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Por - 400 g (1 średnia sztuka)
- Majonez light - 50 g
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Koperek - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek. Następnie pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do miski.
- Pora oczyść, jego białą część dokładnie umyj i pokrój w półplasterki.
- Pokrojonego pora sparz na sitku wrzątkiem.
- Pora odsącz z nadmiaru wody i dodaj do miski z jajkami.
- Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do miski.
- Koperek posiekaj i również dodaj do miski.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie dodaj sól, pieprz, majonez oraz jogurt naturalny.
- Składniki na sałatkę dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
- Po tym czasie sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Sałatka z pora i kukurydzy to doskonały dodatek do dań mięsnych. Sałatka stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Stanowi ona również doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny