Sałatka z pora i jajka
Opublikowano: 15.03.2021 r.
Por, jajka, kukurydza i ogórki kiszone to cztery składniki, które powinny znaleźć się w każdej dobrej lodówce. Ta sałatka to szybki i smaczny pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu. Z dodatkiem majonezu i szczypty szczypiorku, zyskuje wyjątkowy smak, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Składniki dla 4 porcji:
- Por - 140 g (Biała część)
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Jajko - 5 szt. (5 jajek rozmiar M)
- Ogórek kiszony - 240 g (4 średnie ogórki kiszone)
- Szczypiorek - 20 g (4 łyżeczki)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo (10 minut), ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.
- Pora umyj (możesz sparzyć go wrzątkiem) i pokrój w plasterki.
- Ogórki kiszone obierz, a następnie pokrój w kostkę.
- Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do reszty składników.
- Całość wymieszaj z majonezem. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Szczypiorek posiekaj i obsyp nim górę sałatki.