Sałatka z pora i jajek i kukurydzy
Opublikowano: 20.05.2022 r.
Por, jajka i kukurydza - to trio rządzi w tej sałatce! Do tego dorzuć jeszcze ogórki konserwowe i czerwoną cebulę, a całość zlep majonezem. Kombinacja idealna, kiedy masz ochotę na coś szybkiego i smacznego do zrobienia bez większego wysiłku. Aż ślinka cieknie na samą myśl!
Składniki dla 4 porcji:
- Por - 100 g (1 sztuka)
- Jajko - 4 szt.
- Kukurydza konserwowa - 400 g (1 puszka)
- Ogórki konserwowe - 400 g (6 sztuk)
- Cebula czerwona - 60 g (1/2 sztuki)
- Groszek zielony konserwowy - 400 g (1 puszka)
- Majonez - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Por, ogórki i cebulę drobno pokrój w kostkę i wymieszaj.
- Dodaj kukurydzę i groszek, a następnie pokrojone jajka.
- Całość wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
Zamiast majonezu możesz użyć jogurtu greckiego lub naturalnego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk