Sałatka z pora i jabłka
Opublikowano: 19.04.2022 r.
Por, jabłko, majonez light i jogurt naturalny 2% – te składniki tworzą świetnie zgrany zespół w aromatycznej sałatce, która łączy lekko pikantny smak pora z soczystą słodyczą jabłka. Dodatek majonezu light i jogurtu naturalnego sprawia, że całość jest lekka i idealnie kremowa. To proste danie na każdą okazję!
Składniki dla 5 porcji:
- Por - 400 g (1 średnia sztuka)
- Jabłko - 250 g (1 duża sztuka)
- Majonez light - 50 g
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Por umyj i pokrój w półplasterki, następnie wrzuć go do miski.
- Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wstępnie dodaj je do miski z porem.
- Do miski dodaj również majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy.
- Składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę odstaw pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, aby składniki dobrze się przegryzły.
- Sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Sałatka z pora i jabłek to doskonały dodatek do dań mięsnych i bezmięsnych. Sałatka stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny