Sałatka z pora do obiadu
Opublikowano: 19.04.2022 r.
Por, marchewka, jogurt naturalny i majonez light – oto główna ekipa składników w naszej super sałatce. Dzięki połączeniu chrupiącego pora i słodkiej marchewki, doprawionych delikatnym jogurtem i majonezem, zyskasz prosty i smaczny dodatek do obiadu.
Składniki dla 5 porcji:
- Por - 400 g (1 średnia sztuka)
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Majonez light - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i włóż do miski.
- Pora umyj, pokrój w cienkie pół plasterki i dodaj do miski.
- Do sałatki dodaj sól, pieprz, majonez oraz jogurt naturalny.
- Składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Sałatka z pora do obiadu to doskonały dodatek do dań mięsnych. Sałatka stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny