Sałatka z polędwiczką wieprzową

Opublikowano: 17.01.2025 r.
Polędwiczki wieprzowe, mix sałat, papryki w dwóch kolorach, świeża bazylia i jajka – to główni bohaterowie tej sałatki. Wszystko razem tworzy smaczną kompozycję, której dodatkowym atutem jest prostota wykonania. Dzięki odrobinie musztardy i soku z cytryny, danie zyskuje wyjątkowy smak. Idealna opcja na lekki, ale sycący posiłek!
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 300 g
- Mix sałat - 150 g
- Ogórek - 50 g
- Papryka czerwona - 70 g
- Papryka żółta - 70 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Musztarda - 10 g
- Sok cytrynowy - 5 ml
- Bazylia świeża - 15 g
- Natka pietruszki - 15 g
- Szczypiorek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Pokrój na mniejsze kawałki. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oleju.
- Jajka ugotuj na twardo. Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na talerz lub miskę wyłóż mix sałat, dodaj warzywa oraz pokrojone jajka i ostudzone polędwiczki.
- W osobnej miseczce wymieszaj olej, musztardę, sok z cytryny, oraz poszatkowane zioła. Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj na gładki sos.
- Gotowym sosem polej przygotowaną sałatkę.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny