Sałatka z pieczonym burakiem
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Buraki, rukola, gruszka i ser feta - oto główne składniki przepisu na odświeżającą i prostą sałatkę z pieczonym burakiem. Buraki pieczemy, rukolę myjemy i suszymy, gruszkę kroimy na plasterki, a ser feta dodaje charakterystycznej kremowej konsystencji. Idealne jako lekkie danie lub dodatek do obiadu.
Składniki dla 2 porcji:
- Burak - 210 g (2 szt)
- Rukola - 80 g (4 garści)
- Gruszka - 130 g (1 sztuka)
- Ser Feta - 40 g (4 plastry)
- Jajko - 2 szt.
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni i wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę połóż 2 umyte buraki i piecz przez 60 minut, po tym czasie sprawdź, czy są już miękkie. Jeżeli buraki są gotowe, wyciągnij je, ostudź i obierz. Pokrój w drobną kostkę.
- Rukolę umyj i ułóż na dnie naczynia.
- Gruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę, umieść ją w misce na rukoli. Na gruszkę połóż pokrojone buraki.
- Ser feta porwij drobno i porozrzucaj na buraki.
- Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz. Pokrój na cząstki i umieść na sałatce.
- W małej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, chili i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotowym sosem polej sałatkę.