Sałatka z pieczoną dynią
Opublikowano: 24.04.2021 r.
Dynia, feta, rukola i nasiona słonecznika – to główne składniki sałatki, która łączy w sobie smak słodkości z dyni, kremowej fety, świeżości rukoli i chrupkości nasion. Dodatek oleju rzepakowego i lnianego podkreśla wszystkie te smaki, tworząc harmonijną, jesienną kompozycję. Idealna na szybki lunch czy lekką kolację.
Składniki dla 1 porcji:
- Dynia - 100 g
- Ser Feta - 60 g (4 plasterki)
- Rukola - 30 g (Garść)
- Nasiona słonecznika - 10 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Olej lniany - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Dynię przekrój na pół, usuń pestki i obierz ze skórki.
- Pokrój dynię w równą kostkę, przełóż ma blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Dynię polej olejem rzepakowym, posyp szczyptą soli, pieprzu i imbiru.
- Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Dynię pozostaw do wystudzenia.
- Do miski lub na talerz przełóż rukolę.
- Fetę pokrój w kostkę i przełóż do rukoli.
- Na sałatkę połóż upieczoną dynię.
- Olej lniany wymieszaj ze szczyptą pieprzu oraz soli i polej sałatkę.
- Sałatkę posyp nasionami słonecznika.