Sałatka z pieczarkami konserwowymi
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Pieczarki marynowane, jajka i ogórek – to trio, które stanowi bazę tej prostej, ale smacznej sałatki. Wszystko to jest połączone kremowym majonezem i delikatnie doprawione świeżym koperkiem. Taki zestaw składników tworzy niepowtarzalny smak, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na imprezowym stole.
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki marynowane konserwowe - 300 g
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Ogórek - 180 g (1 ogórek)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Koperek - 10 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, salaterka
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo (10 min). Ostudzone obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pieczarki odsącz z zalewy, a następnie pokrój w kostkę.
- Ogórka obierz i wytnij z niego gniazda nasienne. Pozostałą część pokrój w kostkę.
- Koperek poszatkuj na drobno.
- Wszystkie składniki umieść w misce. Następnie dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku, a potem wymieszaj.