Sałatka z pęczakiem

Opublikowano: 23.06.2025 r.
Kasza pęczak, kolorowa papryka, soczyste pomidory koktajlowe, chrupiący ogórek i aksamitny ser feta – to bohaterowie tej lekkiej, a zarazem sycącej sałatki. Dodatek świeżej natki pietruszki i aromatycznych oliwek nadaje jej wyjątkowy smak. Całość dopełnia delikatny dressing z soku z cytryny i oliwy z oliwek, który podkreśla wszystkie walory tej mieszanki.
Składniki dla 6 porcji:
- Kasza jęczmienna pęczak - 100 g (1 woreczek)
- Ogórek - 200 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 40 g (4 łyżki)
- Pomidory koktajlowe - 250 g (1 szklanka)
- Ser Feta - 100 g
- Natka pietruszki - 50 g (1/2 pęczka)
- Sok z cytryny - 20 ml (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 2 łyżki wody. Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek to będzie nasz dressing.
- Kaszę ugotuj w wodzie do miękkości.
- W dużej misce połącz pokrojony ogórek, czerwoną paprykę, cebulę, pomidory koktajlowe i czarne oliwki.
- Do warzyw dodaj ostudzoną kaszę oraz posiekaną pietruszkę.
- Dodaj pokrojony ser feta i wymieszaj sałatkę.
- Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły i wszystko zostało pokryte sosem.
Komentarz dietetyka
Do sałatki możesz dodać swoje ulubione warzywa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk