Sałatka z paluszków krabowych

Opublikowano: 13.07.2025 r.
Paluszki krabowe, ryż biały, jajka, ogórek i kukurydza - to podstawowe składniki naszej sałatki z paluszków krabowych. Wszystko połączone w jedno z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego, żeby było lżej i delikatniej. Dla smaku dorzucamy jeszcze trochę koperku i musztardy sarepskiej. Idealnie szybka i prosta przekąska!
Składniki dla 5 porcji:
- Paluszki krabowe - 250 g
- Ryż biały - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Cebula czerwona - 50 g (1 mała sztuka)
- Ogórek - 200 g
- Koperek - 20 g
- Majonez - 50 g
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Musztarda sarepska - 10 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Paluszki krabowe pokrój na mniejsze kawałki.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowany ryż ułóż na dno salaterki i pozostaw do przestudzenia.
- Jajka ugotuj na twardo, pozostaw je do przestudzenia, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Cebulę czerwoną obierz, posiekaj i posyp solą.
- Kukurydzę odcedź z zalewy na sicie.
- Ogórki obierz i pokrój w kostkę.
- W małej miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny oraz musztardę. Odrobiną sosu przekładaj kolejne warstwy sałatki.
- Na ryżu ułóż kolejno warstwy z cebuli, kukurydzy, ogórków, jajek oraz paluszków krabowych. Sałatkę na koniec również posmaruj sosem.
- Koperek umyj, osusz, posiekaj i udekoruj nim wierzch sałatki.
Komentarz dietetyka
Sałatka z paluszków krabowych to doskonała propozycja na smaczną przystawkę na imprezy. Sałatka zawiera spore ilości składników odżywczych, dlatego warto ją wypróbować.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny