Sałatka z oliwkami

Opublikowano: 01.09.2025 r.
Pomidor, cebula, oliwki zielone i ciabatta tworzą zgraną ekipę w tej sałatce. Dodatek oliwy z oliwek i parmezanu dopełnia smak, tworząc prostą, ale pyszną kompozycję. Idealna na szybki lunch czy piknik w parku, ta sałatka łączy w sobie klasyczne smaki śródziemnomorskiej kuchni.
Składniki dla 2 porcji:
- Pomidor - 480 g (3 pomiodry)
- Cebula - 25 g (0,25 dużej lub 0,5 małej)
- Bułka ciabatta - 40 g (4 kromki)
- Oliwa z oliwek - 36 ml (3 łyżki)
- Ser parmezan - 24 g (3 łyżki)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 30 g (10 oliwek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia
Przepis krok po kroku
- Ciabattę pokrój i podpiecz na patelni lub w opiekaczu.
- Pomidory umyj i pokrój w ósemki. Przełóż do miski.
- Cebulę posiekaj bardzo drobno i dodaj do pomidorów.
- Dodaj oliwki do pomidorów.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z parmezanem, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Dokładnie wymieszaj całą sałatkę.
- Kromki porwij i dodaj do sałatki.
Komentarz dietetyka
Zdrowa i pyszna sałatka z pomidorów i oliwek. Świetna propozycja jako przekąska, przystawka lub kolacja. Może być spożywana regularnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki