Sałatka z ogórków i pomidorów na zimę
Opublikowano: 02.08.2023 r.
Pomidor, ogórek, cebula i ocet spirytusowy – to baza tej pysznej sałatki na zimę. Dorzuć do tego czosnek, sól, cukier i olej rzepakowy, a otrzymasz słoiki wypełnione smakami lata, które umilą ci zimowe wieczory. Pełna witamin i ożywczych aromatów, ta sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.
Składniki dla 5 porcji:
- Pomidor - 1000 g
- Ogórek - 1000 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Czosnek - 20 g (3 ząbki)
- Sól - 100 g
- Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - pieprz ziarna, gorczyca
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- słoiki, słoik
Przepis krok po kroku
- Ogórki i pomidory dokładnie umyj. Przekrój warzywa na mniejsze kawałki.
- Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- W dużej misce umieść ogórki i pomidory, dodaj cebulę i czosnek.
- W osobnej misce przygotuj marynatę. Wymieszaj sól, ocet, cukier, gorczycę, pieprz. Dodaj olej roślinny i dokładnie wymieszaj składniki, aż cukier się rozpuści.
- Polej ogórki i pomidory przygotowaną marynatą, dokładnie wszystko wymieszaj.
- Sałatkę przełóż do słoików, szczelnie dociskając.
- Zakręć słoiki dokładnie i odwróć je do góry dnem na kilka minut.
- Jeśli schłodzisz słoiki w pozycji stojącej, możesz je przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Do słoika możesz dodać różne warzywa, idealnie sprawdzi się też papryka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk