Sałatka z ogórków do słoików

Opublikowano: 02.07.2023 r.
Ogórek, marchewka, papryka czerwona i cebula to główne składniki, które sprawiają, że sałatka z ogórków do słoików jest wyjątkowa. Do tego dodaj jeszcze czosnek, cukier i ocet spirytusowy, a otrzymasz mieszankę o cudownym, lekko kwaśnym smaku z delikatną słodyczą. Idealna, żeby poprawić sobie humor w zimowe dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 2000 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 150 g (1 duża sztuka)
- Czosnek - 30 g (6 ząbków)
- Cukier - 100 g (10 płaskich łyżek stołowych)
- Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, gorczyca, koper
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry.
- Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Warzywa włóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj.
- Do wyparzonych słoików włóż po jednym liściu laurowym, kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku oraz koper.
- Do słoików przełóż pokrojone warzywa.
- W garnku zagotuj 5 szklanek wody, cukier, 3 płaskie łyżki soli oraz ocet.
- Do słoików wlej zalewę do pełna i zakręć je.
- Słoiki pasteryzuj w garnku przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.
- Następnie słoiki wyciągnij z garnka i pozostaw do wystudzenia.
- Gotową sałatkę z ogórków przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Sałatka z ogórków do słoików to doskonała propozycja na pyszne przetwory do słoików. Warzywa wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać sałatkę jako dodatek do obiadu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny