Sałatka z nachosami
Opublikowano: 21.10.2021 r.
Awokado, czerwona fasola, kurczak i chrupiące nachos to kluczowe składniki tej wypasionej sałatki. Pełna smaków i tekstur, łączy w sobie świeżość pomidorów i kolendry z kremowym jogurtem greckim i majonezem. Do tego dodajemy jeszcze coś ekstra – ser cheddar dla dodatkowego kopa smakowego. Idealna na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Fasola czerwona - 200 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Pomidor - 200 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Awokado - 200 g (1 duża sztuka)
- Kolendra świeża - 30 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (4 łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 40 ml (5 łyżek stołowych)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 150 ml
- Majonez - 100 g
- Ser cheddar - 100 g
- Nachosy - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Pokrój kurczaka w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem oraz papryką ostrą.
- Rozgrzej olej na patelni i usmaż kurczaka.
- Posiekaj sałatę lodową.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, pokrój awokado i pomidory w kostkę.
- Warzywa umieść w misce i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę z oliwek.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.
- Zetrzyj ser na tarce.
- Jogurt grecki wymieszaj z posiekaną kolendrą, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i wymieszaj.
- W misce wyłóż sałatę lodową, na nią jogurt, następnie kurczaka, na niego pomidory z awokado i paprykę.
- Na papryce umieść fasolę i kukurydzę odsączoną z zalewy, na sam wierzch ułóż ser cheddar.
- W boki sałatki wetknij nachosy.
Komentarz dietetyka
Sałatka z nachosami to dobra przekąska zawierająca bardzo dużo błonnika. Sałatka jest także świetnym źródłem białka zwierzęcego. Sałatka jest bogata w witaminy i składniki mineralne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny