Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Opublikowano: 20.04.2021 r.
Mozzarella, soczyste pomidorki koktajlowe i świeża rukola tworzą podstawę tej sałatki. Skropione oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego, składają się na lekkie i proste danie pełne smaku. Krótka lista składników, a efekt naprawdę świetny!
Składniki dla 1 porcji:
- Rukola - 30 g (Garść)
- Ser Mozzarella - 30 g (Około 1/4 kulki)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (Garść)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Ocet balsamiczny - 5 ml (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Rukolę przełóż na talerz lub do miseczki.
- Pomidory umyj i osusz. Pokrój w połówki i przełóż do naczynia z rukolą.
- Odlej zalewę z mozzarelli, oddziel 1/4 i rozdrobnij palcami wprost na rukolę. Jeśli używasz mini mozzarelli, odsącz 1/4 kuleczek i połóż na rukolę.
- Oliwę z oliwek wymieszaj rózgą z octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
- Sałatkę polewaj sosem tuż przed podaniem.