Sałatka z mozzarellą i jajkiem
Opublikowano: 08.11.2021 r.
Sałata lodowa, jajka i ser mozzarella light to podstawa tej sałatki. Dodaj do tego czerwoną paprykę i kukurydzę konserwową, a całość wymieszaj z majonezem light i jogurtem naturalnym. Prosto i pysznie, a przy tym lekko i zdrowo!
Składniki dla 4 porcji:
- Sałata lodowa - 200 g
- Jajko - 6 szt.
- Ser mozzarella light - 250 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Papryka czerwona - 100 g
- Majonez light - 70 g
- Jogurt naturalny 2% - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ugotuj jajka na twardo.
- Umyj warzywa. Z kukurydzy wylej zalewę.
- Sałatę podrzyj na mniejsze kawałki.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Pokrój ser w kostkę.
- Ugotowane i obrane jajka pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą oraz z majonezem, jogurtem i wszystkimi przyprawami.
Komentarz dietetyka
Zdrowa sałatka, która jest bogata w białko. Nie zawiera zbyt wysokiej ilości węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości