Sałatka z mozzarellą
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Ser mozzarella, pomidory, świeża bazylia i kilka liści sałaty to główne składniki, które tworzą wyśmienitą sałatkę. Dodatkowo całość skropiona jest oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, co nadaje jej wyjątkowego smaku. Ta kombinacja świeżych produktów sprawia, że sałatka jest lekka, a jednocześnie niezwykle sycąca.
Składniki dla 2 porcji:
- Ser Mozzarella - 70 g (najlepiej mini mozzarella)
- Pomidor - 200 g (2 garści)
- Sałata - 40 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Bazylia świeża - 5 g (garść)
- Sok z cytryny - 6 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- blender
Przepis krok po kroku
- Pomidorki przekrój na pół. Jeżeli używasz dużej mozzarelli to pokrój ją w kostkę
- Do miski wrzuć szpinak, pomidorki i mozzarelle.
- Przygotuj sos. Zblenduj ze sobą ząbek czosnku, garść świeżej bazylii, oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.
- Do miski z sałatką wlej sos i dokładnie wymieszaj.
- Skrop octem balsamicznym lub kremem z octu balsamicznego