Sałatka z młodych ziemniaków
Opublikowano: 17.04.2021 r.
Młode ziemniaki, chrupiące rzodkiewki i czerwona cebula to bohaterowie tej sałatki. Połączone z kremowym majonezem i jogurtem naturalnym, dają wyjątkowo świeży i pyszny posiłek. Szczypta szczypiorku na wierzch dodaje jeszcze więcej smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Rzodkiewka - 150 g (10 sztuk)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Szczypiorek - 25 g (5 łyżek)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Jogurt naturalny - 100 ml (4 łyżki)
- Ziemianki młode - 800 g (16 ziemniaków)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, salaterka, praska do czosnku, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Po ok. 20 min odcedź. Ostudzone ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i przełóż do miski.
- Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki. Dodaj do ziemniaków.
- Szczypiorek drobno posiekaj. Dołóż do miski.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj do reszty składników i wszystko wymieszaj.
- Do miseczki dodaj majonez, jogurt, przecięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj i dodaj do sałatki.