Sałatka z makreli
Opublikowano: 05.06.2023 r.
Makrela wędzona, jajko, ogórek kiszony i pomidory koktajlowe — to główne składniki sałatki, która zaskoczy Cię prostotą i smakiem. Dorzuć mix sałat, łyżeczkę oliwy z oliwek i musztardę, żeby całość nabrała charakteru. To świetna propozycja na szybką i sycącą przekąskę, która sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki dla 1 porcji:
- Makrela wędzona - 60 g
- Jajko - 1 szt.
- Ogórek kiszony - 60 g (1 sztuka)
- Pomidory koktajlowe - 50 g (5 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 5 ml (1 łyżeczka)
- Musztarda - 10 g (1 łyżeczka)
- Mix sałat - 30 g (1 duża garść)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Jajko ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w ćwiartki.
- W głębokim talerzu lub misce ułóż sałaty, jajko, kawałki makreli, plastry ogórka kiszonego i połówki pomidorków.
- Musztardę wymieszaj z oliwą i polej sałatkę.
Komentarz dietetyka
Makrela to bardzo dobre źródło kwasów omega-3. Zgodnie z zaleceniami, ryby powinny być obecne w diecie minimum 2 razy w tygodniu.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk