Sałatka z makaronu chińskiego

Opublikowano: 19.03.2021 r.
Piersi z kurczaka, kolorowa papryka czerwona i kukurydza konserwowa wirują w rozgrzanym oleju rzepakowym, by spotkać się ze złotym kurczakiem z zupki chińskiej Vifon. A wszystko dopełnia kremowy majonez, tworząc sałatkę, której smak jest czystą rozkoszą. Z tej mieszanki powstaje coś naprawdę pysznego!
Składniki dla 5 porcji:
- Zupka chińska - 140 g (2 opakowania, najlepiej złoty kurczak Vifon)
- Piersi kurczaka bez skóry - 250 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Papryka czerwona - 150 g (1 średnia sztuka)
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Majonez - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, duża miska, czajnik
Przepis krok po kroku
- makaron z zupek chińskich pokrusz i wrzuć do miski. Wsyp do niego przyprawy dołączone do zupek.
- Makaron zalej wrzącą wodą (około 1,5 szklanki) i przykryj do momentu napęcznienia makaronu.
- Kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą do kurczaka. Kurczaka podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
- Paprykę umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne a pozostałą część pokrój w kostkę.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Następnie wszystkie składniki wsyp do jednej miski i wymieszaj z dodatkiem majonezu i przypraw.