Sałatka z makaronem ryżowym i szynką

Opublikowano: 17.03.2021 r.
Szynka wieprzowa, ser gouda i ogórek to główne składniki tej sałatki z makaronem ryżowym. Dodaj do tego trochę jogurtu naturalnego, majonezu i koperku, a całość stworzy pyszny, lekki posiłek na każdą okazję. Makaron ryżowy nadaje jej wyjątkowej tekstury i smaku, który z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Składniki dla 4 porcji:
- Szynka wieprzowa - 150 g
- Ser gouda - 100 g
- Ogórek - 150 g (1 ogórek bez nasion i obrany)
- Jogurt naturalny - 40 ml (2 łyżki)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Koperek - 10 g (2 łyżeczki)
- Makaron w kształcie ryżu - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (czas gotowania według zaleceń producenta).
- Ogórek opłucz, obierz i pozbądź się gniazda nasiennego. Następnie pokrój go w kostkę.
- Szynkę i ser pokrój w kostkę lub słupki.
- Jogurt zmieszaj z majonezem, koperkiem, solą i pieprzem. Następnie dodaj go do sałatki i dobrze połącz wszystkie składniki.