Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem
Opublikowano: 18.03.2022 r.
Makaron ryżowy, świeży ogórek i ser mozzarella tworzą bazę tej lekkiej sałatki, w której znajdziesz też kukurydzę konserwową i marynowaną paprykę. Wszystko skąpane w delikatnym majonezie light. To prosty przepis na danie, które idealnie nadaje się na lekki posiłek lub dodatek do głównego dania.
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron ryżowy - 200 g
- Ogórek - 200 g
- Ogórek konserwowy - 100 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Papryka konserwowa (marynowana) - 200 g
- Ser Mozzarella - 120 g
- Majonez light - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Ogórka świeżego oraz konserwowego kroimy w drobną kostkę. Tę samą czynność powtarzamy z papryką.
- Ugotowany makaron przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone składniki oraz tary ser mozzarella. Z kukurydzy usuwamy zalewę i również ją dodajemy.
- Całość doprawiamy. Na koniec dodajemy majonez. Składniki mieszamy.
- Sałatkę podajemy schłodzoną.
Komentarz dietetyka
Sałatka posiada niski IG, dzięki czemu możemy ją na co dzień wprowadzić do menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk