Sałatka z makaronem ryżowym
Opublikowano: 26.03.2021 r.
Piersi kurczaka, makaron ryżowy, papryka czerwona i żółta, a także soczysty ogórek – to główni bohaterowie tej sałatki. Wszystko skomponowane w jedną, pyszną całość, do której dodasz jeszcze sezam, trochę pora oraz kukurydzy dla lekkiego chrupnięcia. Świetnie nadaje się jako szybki lunch lub lekka kolacja.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 duże piersi)
- Makaron ryżowy - 400 g (1 opakowanie)
- Papryka czerwona - 250 g (1szt)
- Papryka żółta - 125 g (0,5 dużej papryki)
- Ogórek - 180 g (1szt)
- Sezam nasiona - 20 g (2 łyżki)
- Por - 70 g (0,5 szt)
- Keczup - 30 g (2 łyżki)
- Kukurydza konserwowa - 85 g (0,5 puszki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, cukier puder, curry, chilli, imbir mielony, mielony czosnek, kardamon
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, duża miska, salaterka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w dość dużą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i włóż kawałki kurczaka. Do mięsa dodaj sól, pieprz, curry, kardamon, czosnek i mielony imbir. Smaż tak długo, aż mięso będzie rumiane. Następnie ostudź i przełóż je do dużej miski.
- Makaron ugoruj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie ostudź i dołóż do kurczaka.
- Kukurydzę odcedź na sitku z nadmiaru zalewy i dodaj ją do reszty składników.
- Obie papryki, pora i ogórka porządnie umyj, następnie pokrój w cienkie paseczki. Dodaj do miski z resztą składników i wszystko dokładnie wymieszaj.
- W małej salaterce wymieszaj keczup łagodny z odrobiną sosu sojowego i octu ryżowego. Dodaj pół łyżeczki startego świeżego imbiru, a także pieprz. Na koniec dorzuć odrobinę cukru pudru i szczyptę chili. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę. Potrawę udekoruj ziarnami sezamu.