Sałatka z makaronem orzo

Opublikowano: 19.03.2021 r.
Makaron orzo, szynka z indyka, soczyste papryki i kremowy jogurt grecki – to kilka z kluczowych składników, które sprawią, że ta sałatka będzie prawdziwym hitem każdej imprezy. Połączenie lekkiego makaronu z chrupiącymi warzywami i delikatną szynką to idealny sposób na smaczną, a jednocześnie pożywną przekąskę.
Składniki dla 5 porcji:
- Makaron orzo - 200 g (Makaron w kształcie ziarenek ryżu)
- Papryka czerwona - 150 g (1 średnia sztuka)
- Papryka żółta - 150 g (1 średnia sztuka)
- Ogórek - 100 g (1 mała sztuka)
- Kukurydza konserwowa - 150 g
- Szynka z indyka - 150 g
- Ser gouda - 100 g
- Majonez - 50 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, curry
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, salaterka, sitko
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i zostaw do wystygnięcia.
- Papryki umyj, osusz, wytnij gniazda nasienne a pozostałe części pokrój w kostkę.
- Ogórka, szynkę oraz ser pokrój w kostkę.
- Kukurydzę przecedź.
- Wszystkie elementy włóż do miski, dodaj majonez, jogurt grecki i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.