Sałatka z makaronem i majonezem

Opublikowano: 19.03.2021 r.
Makaron świderki, chrupiąca kapusta pekińska, soczysta czerwona papryka, słodka kukurydza i delikatna szynka konserwowa – to połączenie sprawi, że twoja sałatka z makaronem będzie nie tylko sycąca, ale i pełna smaku. Całość spaja kremowy majonez, który nadaje jej świetnej konsystencji. Idealna na każdą okazję!
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron świderki - 200 g
- Kapusta pekińska - 250 g (1 mała sztuka)
- Papryka czerwona - 200 g (1 duża sztuka)
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Ogórek - 100 g (1 mała sztuka)
- Szynka konserwowa - 200 g
- Majonez - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przelej go na sitku zimną wodą z kranu i pozostaw do wystygnięcia.
- Kapustę pekińską umyj, osusz i poszatkuj.
- Paprykę i ogórka umyj. Z papryki wytnij gniazda nasienne. Przygotowane warzywa pokrój w kostkę.
- Szynkę konserwową pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki wsyp do miski, przypraw i wymieszaj z majonezem.