Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
Opublikowano: 22.05.2022 r.
Łosoś wędzony, roszponka, jajko, pomidory koktajlowe i ser mozzarella to kluczowe składniki tej sałatki. Crème de la crème to łosoś wędzony na zimno, który nadaje jej wyrafinowany smak. Całość dopełnia soczysta roszponka, jajka na twardo i pomidorki koktajlowe, a dla kremowej konsystencji dodajemy kulkę mozzarelli. Lekki i zdrowy jogurt naturalny z koperkiem tworzy idealny sos.
Składniki dla 4 porcji:
- Łosoś wędzony - 300 g (1 opakowanie)
- Roszponka - 40 g (1 garść)
- Jajko - 3 szt.
- Pomidory koktajlowe - 250 g (1 szklanka)
- Ser Mozzarella - 200 g (1 kula)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 180 g (1 opakowanie)
- Koperek - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Roszponkę wyłóż do miski, dodaj kawałki łososia i jajka pokrojone w ćwiartki.
- Dodaj mozzarellę pokrojoną w mniejsze kawałki.
- Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem i polej całą sałatkę.
Komentarz dietetyka
Do sałatki możesz dodać też ugotowany makaron, dzięki dodatkowej porcji węglowodanów sałatka będzie bardziej syta.
~ Oliwia Gawron, dietetyk