Sałatka z łososiem wędzonym i sosem musztardowo miodowym
Opublikowano: 16.09.2022 r.
Łosoś wędzony, rukola, soczysta pomarańcza i kremowe awokado to główne gwiazdy tej sałatki. Całość podkreśla aromatyczny sos musztardowo-miodowy z dodatkiem oliwy z oliwek. Idealna kombinacja smaków i tekstur sprawia, że ta sałatka jest nie tylko pyszna, ale też odżywcza i pełna witamin.
Składniki dla 2 porcji:
- Łosoś wędzony - 75 g
- Rukola - 150 g
- Pomarańcza - 240 g
- Awokado - 100 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Miód - 10 g
- Musztarda - 15 g
- Cebula - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Przepis krok po kroku
- Rukolę opłucz i ułóż na dnie miski.
- Łososia podziel na kawałki i wrzuć do sałaty.
- Pomarańczę, cebulę i awokado obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do miski.
- W miseczce zmieszaj oliwę, musztardę i miód. Dodaj szczyptę soli, pieprzu, posiekany pęczek szczypiorku i 1/3 łyżeczki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę polej gotowym sosem.
Komentarz dietetyka
To opcja, która jest bardzo zdrowa. Zawiera dużo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny