Sałatka z łososiem wędzonym i jajkiem
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Łosoś wędzony, jajka na twardo i rukola to główni bohaterowie tej lekkiej i orzeźwiającej sałatki. Dodaj jeszcze pomidory i ogórek dla chrupkości oraz szczypiorek dla ostrości. Całość skropiona jest oliwą z oliwek z odrobiną musztardy i sokiem z cytryny, co nadaje jej idealny balans smaków.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Łosoś wędzony - 100 g (2 filety)
- Szczypiorek - 20 g (2 łyżki)
- Ogórek - 100 g (1 sztuka)
- Pomidor - 120 g (2 sztuki)
- Rukola - 60 g (1 garść)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżka)
- Sok cytrynowy - 5 ml (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Obierz jajka ze skorupy i ostudź.
- Pokrój jajka na ćwiartki połóż na rukoli, dodaj kawałki łososia.
- Dodaj pozostałe warzywa i delikatnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku i polej dressingiem, wystarczy, że wymieszasz oliwę z oliwek, musztardę i sok z cytryny.
Komentarz dietetyka
Zamiast dressingu możesz przygotować sos na bazie jogurtu naturalnego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk