Sałatka z łososia i rukoli
Opublikowano: 15.04.2021 r.
Sałatka z łososia i rukoli to idealna propozycja na danie do pracy, na kolację lub spotkania ze znajomymi. Dressing miodowo-musztardowy doskonale podkreśla smak warzyw i ryby.
Składniki dla 4 porcji:
- Mix sałat - 100 g (Użyj mix sałat z rukolą)
- Łosoś wędzony - 150 g
- Ser Mozzarella - 100 g
- Pomidor - 200 g (2 małe sztuki)
- Papryka czerwona - 200 g (1 duża sztuka)
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Musztarda - 15 g
- Miód - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Mix sałat wypłucz pod bieżącą wodą i osusz.
- Pomidora umyj i pokrój w kostkę.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.
- Łososia podziel na mniejsze kawałki (nie muszą być regularne).
- Mozzarellę pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki włóż do jednej miski.
- W kubku przygotuj dressing: wlej do niego oliwę, następnie dodaj musztardę, miód i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Gotowym dressingiem polej sałatkę. Podawaj schłodzoną lub od razu po przygotowaniu.