Sałatka z łososia i awokado

Opublikowano: 13.04.2021 r.
Mix sałat, wędzony łosoś, świeże awokado - te trzy składniki to podstawa naszej sałatki, która łączy różnorodne smaki i tekstury w jednym, zdrowym daniu. Dodaj trochę granatu dla odrobiny chrupkości i koloru, a całość skrop oliwą z oliwek z dodatkiem miodu i musztardy, tworząc idealny balans słodyczy i pikantności.
Składniki dla 2 porcji:
- Mix sałat - 100 g
- Łosoś wędzony - 150 g
- Awokado - 150 g (1 mała sztuka)
- Granat - 100 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Miód - 15 g (1 łyżeczka)
- Musztarda - 15 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Łososia wędzonego pokrój na mniejsze kawałki.
- Z granatu wyciągnij nasionka i odważ ich 100g.
- Awokado obierz i pokrój w kostkę.
- Sałatę umyj i osusz (jeśli jest taka potrzeba), porwij ją na mniejsze kawałki.
- Do miski wrzuć sałatę i dodaj do niej awokado, łososia i posyp ziarenkami granatu.
- Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, miód i wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę polej gotowym sosem.