Sałatka z kuskusem
Opublikowano: 18.04.2021 r.
Kasza kuskus, pomidor, papryka czerwona, ogórek i cebula czerwona - to główne składniki sałatki z kuskusem. Dodaj do tego oliwę z oliwek i masz naprawdę lekkie i orzeźwiające danie. Idealne na zdrowy lunch lub szybką kolację, pełne świeżych warzyw i ciekawego smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza kuskus - 200 g (2 woreczki)
- Pomidor - 170 g (1 szt)
- Papryka czerwona - 230 g (1 średnia sztuka)
- Ogórek - 170 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, czajnik, miseczka
Przepis krok po kroku
- Kaszę kuskus umieść w misce i zalej wrzątkiem. Przykryj talerzykiem i odstaw na 5 minut. Gdy kasza wchłonie wodę, zostaw do przestudzenia. Przemieszaj kaszę, by odkleiła się od dna.
- Ogórka, paprykę i pomidora umyj i pokrój w dużą kostkę, dodaj do kaszy.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników sałatki.
- W miseczce zmieszaj ze sobą oliwę, sok z cytryny, chili, sól, i pieprz. Gotowym sosem polej sałatkę.
- Gotową sałatkę udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki.