Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym
Opublikowano: 02.06.2021 r.
Sałata lodowa, chrupiąca papryka czerwona, soczyste piersi kurczaka i ser mozzarella light – te składniki to podstawa naszej świeżej sałatki. Dodaj do tego kremowy jogurt grecki z czosnkiem, a całość przyjemnie połączy oryginalny sos. Idealne rozwiązanie na rychłą kolację czy zdrowy lunch!
Składniki dla 3 porcji:
- Sałata lodowa - 200 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Orzechy nerkowca - 30 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 250 g
- Olej rzepakowy - 5 ml
- Pomidor - 100 g
- Ser mozzarella light - 125 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 70 ml
- Majonez light - 30 g
- Czosnek - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, duża miska
Przepis krok po kroku
- Pierś przekrój na pół (tworząc 2 mniejsze filety), posyp przyprawami i wymieszaj z olejem. Usmaż na grillowej patelni (około 10 minut). Ostudź lekko i pokrój w podłużne paski.
- Sałatę oraz umyte i pokrojone warzywa umieść w misce.
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Wymieszaj z jogurtem, majonezem, solą i pieprzem.
- Do warzyw dodaj pokrojonego kurczaka.
- Polej sałatkę sosem, wymieszaj.
- Sałatkę nakładaj na talerz i posyp posiekanymi orzechami.
Komentarz dietetyka
Zdrowy posiłek, który zawiera niewielką ilość węglowodanów. Sałatka jest sycąca i ma niski indeks glikemiczny. Dobry posiłek o stosunkowo niskiej kaloryczności w odniesieniu do objętości.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości