Sałatka z kurczakiem i ryżem

Opublikowano: 24.03.2021 r.
Piersi kurczaka, biały ryż i papryka żółta tworzą bazę dla naszej pysznej sałatki. Dodatkowo dodajemy kukurydzę konserwową i ogórki konserwowe, które dodają całości chrupkości i smaku. Całość łączymy z trzema łyżkami majonezu, co nadaje sałatce kremowej konsystencji i smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 duże piersi)
- Ryż biały - 300 g (3 woreczki)
- Papryka żółta - 375 g (1,5 szt dużej papryki)
- Kukurydza konserwowa - 255 g (1,5 puszki)
- Ogórek konserwowy - 240 g (4 sztuki średnich ogórków)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, kostka rosołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, salaterka
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka nalej 1,5l ciepłej wody i rozpuść w niej kostkę bulionową. Do garnka włóż mięso i ugotuj. Gdy będzie gotowe, ostudź i pokrój w dużą kostkę. Pokrojone mięso przełóż do miski.
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, ostudź i dodaj do kurczaka.
- Kukurydzę odcedź na sitku z nadmiaru zalewy i dodaj do pozostałych składników.
- Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Następnie wrzuć ją do miski z innymi składnikami sałatki.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałych składników.
- Do sałatki dodaj majonez, sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość energicznie wymieszaj.