Sałatka z kurczakiem i mango
Opublikowano: 01.06.2021 r.
Piersi kurczaka bez skóry, soczyste mango, ryż brązowy i kukurydza konserwowa – to tylko niektóre z pysznych składników tej sałatki z kurczakiem i mango. Smakowita mieszanka, która sprawi, że każdy kęs będzie niesamowicie świeży i sycący. Idealna na lekki obiad lub kolację!
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż brązowy - 100 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Mango - 140 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Majonez light - 70 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 70 ml
- Olej rzepakowy - 5 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, curry, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Zacznij od ugotowania ryżu al dente.
- W międzyczasie jak ryż się gotuje pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę. Wymieszaj ją z solą, pieprzem, curry oraz przyprawą "suszone pomidory z chilli". Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso z przyprawami (około 10 minut).
- Odcedź ugotowany ryż i wyłóż do dużej miski.
- Mango obierz i pokrój w kostkę.
- Do ryżu dodaj usmażonego kurczaka, pokrojone mango, kukurydzę oraz majonez i jogurt. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw jeszcze do smaku.
- Podawaj sałatkę ze świeżą natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Dobry przepis na dietę wymagającą niskiego indeksu glikemicznego. Sałatka zawiera ostre przyprawy, które poprawiają termogenezę (mogą przyspieszać metabolizm).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości