Sałatka z kurczakiem i ananasem
Opublikowano: 22.03.2021 r.
Piersi kurczaka, ananas w puszce, kukurydza konserwowa i ser ementaler - te składniki tworzą wyjątkowo smakowitą sałatkę. Majonez dodaje kremowej konsystencji, łącząc całość w spójną, pysznie soczystą kompozycję. Ta prosta i szybka do przygotowania sałatka stanie się hitem każdej domówki czy kolacji.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 duża pierś)
- Ananas w puszce - 200 g (0,5 puszki ananasa)
- Kukurydza konserwowa - 170 g (1 mini puszka)
- Ser ementaler - 200 g (pół kostki sera)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, kostka rosołowa
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, sitko
Przepis krok po kroku
- W garnku z 1l wody rozpuść kostkę rosołową i włóż do bulionu kurczaka, gotuj go przez 15- 20 minut, do momentu, aż będzie miękki. Następnie ostudź go i pokrój w drobną kostkę, a potem umieść w misce.
- Ananasa odsącz z zalewy i lekko opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w dość dużą kostkę i dorzuć do kurczaka.
- Kukurydzę odsącz z zalewy za pomocą sitka, a później dorzuć do reszty składników.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach wprost do miski ze składnikami sałatki.
- Do sałatki dodaj majonez, sól, sporo pieprzu, zioła prowansalskie i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj razem.