Sałatka z kurczakiem cezar
Opublikowano: 25.03.2021 r.
Piersi kurczaka, sałata rzymska, grzanki, majonez i czosnek – to esencja sałatki cezar z kurczakiem. Soczyste kawałki kurczaka na złotych grzankach, chrupiąca sałata rzymska i aromatyczny sos z czosnkiem i cytryną. Smak tej sałatki to mikstura lekkości i głębi, idealna na każdą porę dnia.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Pomidor - 200 g
- Sałata rzymska - 200 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Musztarda - 25 g (1 łyżka)
- Sok z cytryny - 10 ml (2 łyżki)
- Grzanki - 50 g (2 garści)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, praska do czosnku, grill elektryczny
Przepis krok po kroku
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój na ok. 2-centymetrowe kawałki.
- Wymieszaj go z olejem, solą i pieprzem.
- Smaż na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym do czasu, aż mięso się zarumieni.
- Umyj pomidory i sałatę, a następnie pokrój je na mniejsze części.
- Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i włóż do szklanki. Dodaj musztardę, majonez, sok z cytryny i wymieszaj.
- Na talerz wyłóż sałatę i pomidora, dodaj pierś z kurczaka i grzanki oraz polej sosem.