Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
Opublikowano: 21.04.2021 r.
Kukurydza konserwowa, seler konserwowy i jajko tworzą bazę tej sałatki, która zawiera też majonez, chrzan oraz szynkę konserwową, dodając całości wyjątkowego smaku. Idealna na każdą okazję, sałatka jest szybka i prosta do przygotowania. Śmietana oraz ser tylżycki dopełniają kompozycję i tworzą harmonijną, kremową całość.
Składniki dla 4 porcji:
- Śmietana 12% - 60 g
- Majonez - 60 g
- Chrzan - 30 g
- Jajko - 4 szt.
- Seler konserwowy - 300 g
- Kukurydza konserwowa - 140 g
- Ser tylżycki - 100 g
- Szynka konserwowa - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Zrób sos. Śmietanę, majonez oraz chrzan wraz z solą i pieprzem wymieszaj i odstaw na kilka godzin.
- Ugotuj jajka na twardo. Ugotowane jajka zalej zimną wodą i obierz. Pokrój jajka w dużą kostkę.
- Seler i kukurydzę odsącz z zalewy i umieść w misce.
- Szynkę oraz ser pokrój w dużą kostkę.
- Dodaj do selera i kukurydzy ser, szynkę, jajko, posiekany drobno szczypiorek oraz sos. Wymieszaj dokładnie wszystko i dopraw według uznania. Smakuje idealnie sama albo z pieczywem.