Sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem
Opublikowano: 21.04.2021 r.
Mix sałat, soczysta mozzarella, słodka kukurydza i prażone nasiona słonecznika to kluczowe składniki tej odświeżającej i pożywnej sałatki. Idealnie komponują się one z chrupiącą papryką i ogórkiem, tworząc harmonijną mieszankę smaków. Całość jest lekka, zdrowa i świetna na szybki posiłek.
Składniki dla 3 porcji:
- Mix sałat - 200 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Nasiona słonecznika - 50 g
- Olej lniany - 30 ml
- Musztarda - 30 g
- Miód - 20 g
- Papryka czerwona - 100 g
- Ogórek - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, sok z cytryny, suszone pomidory, bazylia
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Najpierw przygotuj sos. Możesz go przygotować dzień wcześniej albo podawać od razu. Olej połącz z musztardą, miodem, oraz przyprawami. Wymieszaj wszystko dokładnie. Sos najlepiej dodać do sałatki tuż przed podaniem.
- Sałatę umieść w misce.
- Umytego i obranego ogórka pokrój w kostkę. Umyj też paprykę i pokrój w większą kostkę.
- Ser pokrój w większą kostkę.
- Warzywa oraz ser dodaj do sałaty. Dodaj także kukurydzę.
- Słonecznik upraż na patelni bez tłuszczu. Wsyp słonecznik na patelnię i praż przez kilka minut na niedużym ogniu by go nie przypalić. Mieszaj często. Słonecznik warto podawać bezpośrednio przed jedzeniem. Wtedy nasiona są pyszne i chrupiące.
- Warzywa z serem wymieszaj.
- Podawaj sałatkę z sosem oraz słonecznikiem. Sałatka sprawdzi się idealnie do obiadu. Pasuje także na samodzielny posiłek. Można podawać sałatkę ze świeżym pieczywem.