Sałatka z krewetkami i awokado
Opublikowano: 29.03.2022 r.
Krewetki, awokado, pomidor i cebula czerwona – to kluczowe składniki tej sałatki, którą łatwo zrobić i która smakuje fenomenalnie. Aromaty podkręca odrobina mango i oliwa z oliwek, a całość idealnie sprawdza się jako lekka przekąska na ciepłe dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Krewetki - 400 g
- Awokado - 150 g (1 awokado)
- Pomidor - 120 g (1 pomidor)
- Cebula czerwona - 50 g (1/2 cebuli)
- Mango - 100 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Krewetki dokładnie oczyszczamy, myjemy oraz doprawiamy. Podsmażamy je na oliwie z oliwek (10 ml).
- Awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Następnie wyjmujemy je ze skóry i kroimy w kostkę.
- Pomidor i cebulę również tniemy w kostkę, a mango obieramy i również kroimy na małe kawałki.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą oliwę oraz przyprawy.
- Całość dokładnie mieszamy.
Komentarz dietetyka
Sałatka ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk