Sałatka z krewetek i awokado
Opublikowano: 15.04.2021 r.
Awokado, krewetki koktajlowe i mix sałat z rukolą - to trio, które stanowi serce tej sałatki. Wszystko skąpane w lekkim sosie z ketchupu i jogurtu naturalnego sprawia, że każda porcja jest lekka, ale pełna smaku.
Składniki dla 2 porcji:
- Awokado - 300 g (2 małe sztuki)
- Krewetki - 250 g (Użyj krewetek koktajlowych)
- Mix sałat - 150 g (użyj mit sałat z rukolą)
- Ketchup - 25 g
- Jogurt naturalny 2% - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko, praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Awokado pokrój w kostkę.
- Sałatę włóż do miski, dodaj do niej pokrojone awokado i skrop sokiem z cytryny.
- Krewetki rozmroź, ugotuj je w osobowej wodzie (około 5 minut po wrzuceniu do wrzątku). Przecedź i odstaw do wystudzenia.
- Ugotowane i wystudzone krewetki dodaj do sałaty i awokado.
- Przygotuj sos: jogurt połącz z ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę polej przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszaj.