Sałatka z kozim serem

Opublikowano: 26.08.2025 r.
Oto idealna kombinacja, która zachwyci każde podniebienie: mix sałat z rukolą, plastry soczystej gruszki, kruchy kozi ser i chrupiące orzechy włoskie. Do tego dodaj odrobinę miodu i skrop wszystko sokiem z cytryny oraz olejem z pestek winogron, aby uzyskać pełnię smaków i wartości odżywczych.
Składniki dla 2 porcji:
- Mix sałat - 170 g (1 opakowanie (z rukolą))
- Gruszka - 135 g (1 średnia gruszka)
- Ser kozi twardy - 150 g
- Miód - 12 g (1 łyżeczka)
- Orzechy włoskie - 60 g (2 garście)
- Sok z cytryny - 12 ml (2 łyżki)
- Olej z pestek winogron - 36 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- rózga, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Wyciśnij sok z cytryny do miski.
- Gruszkę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plasterki. Gruszkę możesz obrać.
- Plasterki gruszki przełóż do miseczki z sokiem z cytryny.
- Miks sałat przełóż do naczynia docelowego.
- Na sałatkę pokrój lub pokrusz ser kozi.
- Wyjmij gruszkę z soku z cytryny i przełóż do sałaty.
- Orzechy pekan lub włoskie możesz pokroić lub zostawić w całości. Dodaj je do sałatki.
- Do miseczki z sokiem z cytryny dodaj miód, olej oraz szczyptę soli i pieprzu. Sos dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
- Sałatkę polewaj sosem tuż przed podaniem.
Komentarz dietetyka
Pyszna i zdrowa sałatka, która zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Mogą spożywać ją osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, w trakcie redukcji masy ciała oraz na diecie nisko węglowodanowej.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki