Sałatka z kopru włoskiego

Opublikowano: 04.07.2025 r.
Seler naciowy, koper włoski, chrupiące jabłko i aromatyczny koperek to główne składniki tej odświeżającej sałatki. Całość połączona z delikatnym dressingiem z musztardy, jogurtu naturalnego i oleju rzepakowego, wzbogacona nutą octu jabłkowego, tworzy niepowtarzalne połączenie smaków i tekstur.
Składniki dla 5 porcji:
- Seler naciowy - 150 g
- Jabłko - 150 g (1 średnia sztuka)
- Koper włoski - 150 g
- Koperek - 20 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Musztarda - 20 g
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Ocet jabłkowy - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Seler naciowy umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Koper włoski przekrój na 4 części i pokrój na cienkie plasterki.
- Koper, jabłko oraz seler naciowy przełóż do miski.
- Koperek umyj, osusz i posiekaj.
- Do małej miseczki przełóż koperek, dodaj do niego olej, musztardę, jogurt, ocet oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę przed podaniem polej dressingiem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Sałatka z kopru włoskiego to doskonała propozycja na smaczny dodatek do dań głównych. Sałatka jest pełna składników odżywczych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny