Sałatka z kiszonych buraków do słoików
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Buraki kiszone, czerwona papryka i cebula to trio, które tworzy smaczną i prostą sałatkę do słoików. Z dodatkiem octu spirytusowego oraz odrobiną cukru i oleju rzepakowego, ta kombinacja składników sprawia, że sałatka jest zarówno pikantna, jak i lekko słodka. Idealna do obiadu czy na kanapkę.
Składniki dla 5 porcji:
- Buraki kiszone - 2000 g
- Papryka czerwona - 750 g (3 średnie sztuki)
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 120 g
- Olej rzepakowy - 170 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Kiszone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Wszystkie składniki umieść w jednej misce, dodaj po łyżeczce soli oraz pieprzu i wymieszaj.
- Sałatkę włóż do wyparzonych i suchych słoików, następnie zakręć je.
- Sałatkę w słoikach pasteryzuj przez około 25 minut.
- Słoiki po pasteryzacji wyciągnij i pozostaw pod ścierką do całkowitego wystudzenia.
- Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Sałatka z kiszonych buraków do słoików to doskonały pomysł na weki na zimę. Sałatka stanowi doskonałe źródło składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny