Sałatka z kalafiorem i jajkiem
Opublikowano: 20.05.2022 r.
Kalafior, jajka, pomidory i jogurt naturalny – to główne składniki tej prostej, ale smakowitej sałatki. Kalafior zapewnia chrupiącą bazę, jajka dodają kremowej tekstury, a soczyste pomidory wprowadzają trochę świeżości. To wszystko zmieszane z jogurtem naturalnym i aromatycznym koperkiem daje orzeźwiające i sycące danie.
Składniki dla 3 porcji:
- Kalafior - 400 g (1 sztuka)
- Jajko - 5 szt.
- Pomidor - 120 g (2 sztuki)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 180 g (1 opakowanie)
- Koperek - 40 g (1/2 pęczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w lekko solonej wodzie al dente.
- Jajka ugotuj na twardo w wodzie.
- Pomidory pokrój w ćwiartki lub w mniejszą kostkę, połącz z kalafiorem i pokrojonymi jajkami.
- Jogurt naturalny wymieszaj z posiekanym koperkiem i polej sałatkę po całości.
Komentarz dietetyka
Kalafior możesz zamienić na brokuł, sos może powstać na bazie majonezu, wystarczy, że wymieszasz jogurt z majonezem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk