Sałatka z kalafiora i ogórka

Opublikowano: 25.10.2021 r.
Kalafior, ogórek i rzodkiewka to trio, które tworzy świetną bazę dla tej orzeźwiającej sałatki. Wspomaga je aromatyczny koperek, a wszystko to łączy kremowy jogurt naturalny z dodatkiem czosnku. Ta sałatka to idealny wybór na lekką kolację lub orzeźwiający dodatek do obiadu.
Składniki dla 5 porcji:
- Kalafior - 800 g (1 sztuka)
- Ogórek - 175 g (5 sztuk)
- Rzodkiewka - 115 g (1 pęczek)
- Koperek - 16 g (1 pęczek)
- Jogurt naturalny - 100 ml (4 łyżki)
- Czosnek - 8 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- sitko, praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Sos: koperek umyj i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z jogurtem doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- Kalafiora umyj, podziel na małe różyczki. Następnie wrzuć do miski i zalej wrzątkiem. Po dwóch minutach odcedź na sitku.
- Rzodkiewki i ogórki umyj i pokrój w półplasterki.
- Do miski wrzuć przygotowane warzywa. Polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk