Sałatka z kaczką

Opublikowano: 15.04.2021 r.
Piersi z kaczki, soczysta pomarańcza i chrupiące orzeszki pinii to główne atrakcje naszej sałatki. Dodaj do tego świeże pomidorki koktajlowe i miksa różnych sałat, a masz danie pełne smaków i tekstur. Dressing z soku z cytryny, miodu i oliwy tworzy idealne wykończenie.
Składniki dla 3 porcji:
- Pomarańcza - 240 g (1 sztuka)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (1 garść)
- Orzeszki pinii - 20 g (1 garść)
- Mix sałat - 180 g (1 opakowanie)
- Sok z cytryny - 18 ml (3 łyżki)
- Miód - 25 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Piersi z kaczki ze skórą - 370 g (2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, pojemnik zamykany, miseczka
Przepis krok po kroku
- Kaczkę opłucz i osusz, a następnie zrób na skórze nacięcia w kształcie kratki. Pierś natrzyj solą i pieprzem. Umieść ją w pojemniku i schowaj na 3 h do lodówki.
- Po wyjęciu mięsa z lodówki odczekaj ok. 30 min. Pierś z kaczki umieść na patelni skórą do dołu. Smaż ok. 6 min, a potem delikatnie odwróć na drugą stronę i smaż ok. 3 min.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 10 min. Wyciągnij mięso i odłóż na bok.
- Mix sałat porozkładaj równo na talerzach.
- Pomidorki koktajlowe opłucz i pokrój w ćwiartki. Rozdziel między talerze.
- Pomarańczę obierz i porozdzielaj na części. Pozbądź się skórki. Miąższ porozkładaj na talerzach.
- Ostudzoną pierś z kaczki pokrój na plasterki i rozłóż na talerzach.
- Sałatki posyp orzeszkami piniowymi (możesz je wcześniej uprażyć na patelni).
- W miseczce połącz sok z cytryny, miód i oliwę. Wymieszaj i polej po sałatkach.